Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

THE NOTORIOUS B.I.G

Ο Notorious B.I.G (1973-1997), του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Christopher George Latore Wallace, ήταν Αμερικανός ράπερ από την Νέα Υόρκη. Κατά τη μικρή μουσική καριέρα του εξέδοσε δύο άλμπουμ ενώ ακολούθησαν τρία ακόμη μετά τον αιφνίδιο θάνατό του το 1997. Πέραν του Notorious B.I.G, ο Wallace είχε και τα εξής καλλιτεχνικά ψευδώνυμα Biggie Smalls, Big Poppa και Frank White.
Ο Notorious γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Μεγάλωσε στη φτωχή γειτονιά του Bedford-Stuyvesant και μαθήτευσε στα ίδια σχολεία με τους Jay-Z και Busta Rhymes. Αν και ήταν καλός μαθητής, ο ίδιος παράτησε το λύκειο και έγινε μικροέμπορος ναρκωτικών. Την ίδια περίοδο ξεκίνησε να πειραματίζεται με την χιπ χοπ μουσική ως ράπερ. Εξ αρχής, το ταλέντο του εντυπωσίασε τους συνομήλικές του και έγινε ευρύτερα γνωστός για την ικανότητά του στο να κάνει freestyle, ένα είδος αυθόρμητου ρυθμικού μονόλογου μετά μουσικής. Αυτή η ευκολία στο freestyle τον βοήθησε αργότερα στο να δημιουργήσει ολόκληρα τραγούδια χωρίς τη βοήθεια σημειώσεων. Το ίδιο χάρισμα κατέχει και ο Jay-Z.
Αργότερα, με την υποστήριξη του φίλου και συνεργάτη του Sean Combs (Παφ Ντάντι/Ντάντι), ο Notorious κατάφερε να βγάλει το πρώτο του άλμπουμ ονόματι Ready to Die, το 1994. Οι ευνοϊκές κριτικές και οι συνολικά καλές εντυπώσεις του δίσκου τον έκαναν γνωστό καλλιτέχνη και μεταξύ άλλων εθεωρείτο από τα μεγαλύτερα χιπ χοπ ονόματα της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, την εποχή εκείνη.
Την ίδια περίοδο, αναπτυσσόταν μια προσωπική κόντρα με τον Τούπακ Σακούρ η οποία αποτυπώθηκε και μουσικά μέσω κάποιων τραγουδιών-επιθέσεων που αντάλλαξαν οι δυο ράπερ. Οι θάνατοι αυτών των αντρών ερμηνεύτηκε ως η αποκορύφωση αυτής της αντιπαράθεσης ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία που να συνδέουν τις δυο δολοφονίες.
Ήταν παντρεμένος με την τραγουδίστρια της R&B μουσικής Faith Evans
Το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Wallace είναι ένας συνδυασμός του BIG, του χαϊδευτικού ονόματος που του προσκόλλησαν οι συμμαθητές του στο σχολείο, και της αγλικής λέξεως notorious (ο διαβόητος). Το Biggie Smalls ήταν το ψευδώνυμο που χρησιμοποίησε για το πρώτο του δοκιμαστικό άλμπουμ (demo). Το όνομα Frank White παραπέμπει στον πρωταγωνιστή της ταινίας King of New York (1990) ο οποίος ήταν μεγαλέμπορος ναρκωτικών.
Το 1997 ο Wallace πυροβολήθηκε στο Λος Άντζελες από αγνώστους και πέθανε. Ακολούθως, και 15 ημέρες μετά τον θάνατό του, κυκλοφόρησε το δεύτερο διπλό άλμπουμ του Life after Death.
Το γνωστό τραγούδι του Sean Combs, I'll Be Missing You, είναι αφιερωμένο στο χαμό του Notorious.
Ο Notorious φημιζόταν για τις ικανότητες του στην αφήγηση και θεωρείται για πολλούς ως ο καλύτερος παραμυθάς (storyteller). Τα τραγούδια του χαρακτηρίζονται από γραφικές σκηνές βίας και την αυξημένη χρήση υβριστικών λέξεων. Παράλληλα όμως ο B.I.G ενσωμάτωνε και πολλές εικόνες και ιστορίες από τη ζωή και το περιβάλλον του.
Ενδεικτικοί τίτλοι τραγουδιών που καταδεικνύουν το χάρισμά του είναι το "Juicy", "Machine Gun Funk" και "10 Crack commandments
ΠΗΓΗ:wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου