Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

RAZASTARR...


οι RAZASTARR(Νικόλας Καρίμανλης και Αντρέας Τσιαμπόκαλος), είναι ενα από τα πλέον ιστορικά hiphop σχηματα στην Ελλαδα και άμεσα συνδεδεμένα με τις ρίζες της hip hop κουλτούρας στην χώρα μας. Η ιστορια τους ξεκιναει από τις αρχες της δεκαετιας του 90 ! Ο Νικόλας και ο Αντρέας σαν Razastarr, έχουν κυκλοφορήσει δισκογραφικά τρεις δουλειές (Τα πιο Ομορφα Ονειρα είναι Ανωνυμα, το Κελι, Όπως Λιώνει Το Κερί), έχουν συμμετάσχει σε αρκετές δισκογραφικές συλλογες όπως η “Χαρμολυπη”, το “HIPHOP Ζωντανα“(κ.α) και έχουν πάρει μέρος σε δεκαδες συναυλιες σε ολη την Ελλαδα, ενώ συμμετέχουν στο πρώτο cd που βγάλανε δισκογραφικά οι FFC “Σε άλλη διάσταση”(1997, με 2 κομμάτια(“Η κλίκα της στάχτης” και “Γι’ αυτούς που έχουν φύγει”)και στην τελευταία δισκογραφική δουλειά του Σκηνοθέτη “Επεται Συνέχεια” στο κομμάτι “Το δικό μου hip hop”! Έπειτα από αρκετά χρόνια “μουσικής απόστασης” και του Νικόλα και του Αντρέα λόγο υποχρεώσεων, τα δύο μέλη των Razastarr κυκλοφόρησαν από ένα solo album ο καθένας που τιτλοφορούνται “Εν χρονω”(Νικόλας Καρίμανλης,2007) και “Από το μηδεν στο ειμαι”(Αντρέας Τσιαμπόκαλος, 2005)

DUST RHYMES...MINI BIOΓΡΑΦΙΑ

Νοέμβρης 1999, δημιουργήται ένα σχήμα hip-hop μουσικής που είχε έδρα το Ηράκλειο Κρήτης
στο νότο της Ελλάδας με όνομα Dust Rhymes.Το όνομα που στα ελληνικά σημαίνει ρίμες της σκόνης
εμπνεύστηκε από τις πρώτες σελίδες, απόπειρες ξεχασμένων στίχων. Μετρούσε 5 15χρονα μέλη, μέχρι
τα μέσα του 2000 όπου οι 3 απ αυτούς αποχώρησαν για προσωπικούς λόγους.
Ο Προπάτωρ (Κώστας) και ο Ιανός (Μάνος) κάτω από το ίδιο όνομα και την ίδια αρχική ιδέα του 99
συνέχισαν με το πρώτο demo του συγκροτήματος με τίτλο "Λαθρεπιβάτης στο Ονειρό σου" το 2001.
με μουσική και στίχους που αντιπροσώπευαν την εικόνα της εποχής στη πόλη μέσα σε 10 κομμάτια,
Η ανταπόκριση ήταν μικρή μα η θέληση μεγαλύτερη, οδηγώντας σε μια δεύετρη δουλειά με τίτλο
"Με τη Σκόνη" το 2003, ξεκινώντας μία σειρά απο lives εντός και εκτός Κρήτης που συνεχίζεται
μέχρι και σήμερα. Μαζί στο πρώτο Live αλλά και σε αρκετά άλλα το τριμελές συγκότημα των
Scarlet Elves (Πορφυρά Ξωτικά) όπου είχαν έδρα τις ίδιες γειτονιές. Αυτή η συνεργασία οδήγησε
στην δημιουργία μιας δεύετρης ομάδας-παρέας με το όνομα Scarlet Dust Crew (SDC) με στόχο να βγουν κοινα
κομμάτια από μουσική έως και graffiti.
Έπειτα απο ένα χρόνο,το 2004, βγαίνει η τρίτη δουλειά των Dust Rhymes μέσα σε μία έντονη εποχή
αποστάσεων και συναισθημάτων, με τίτλο "Από τον Ουρανό στα Υπόγεια", χωρισμένο σε 2 μέρη
όπως δηλώνει και ο τίτλος εκδηλώνοντας πλήρως τα ανάμεικτα, διχασμένα όσο και κοινά συναισθήματα
τους. Αυτός ήταν ο πρώτος δίσκος που ανέβηκε διαδικτυακά διατηρώντας και το στοιχείο των 2 προηγούμενων
την διανομή από χέρι σε χέρι.
Το 2006 έρχεται το project με όνομα Erus Silenti μια ιδέα που τελικά, μετά από όσες δυσκολίες
προέκυψαν έγινε πράξη, αποδεικνύοντας ότι η μουσική δεν έχει σύνορα και αποστάσεις και μέσα από
τη συνεργασία μπορούν να συμβούν υπέροχα πράγματα. Σκοπός του ήταν μέσα από τις 14 μουσικές των
παραγωγών των Dust Rhymes και SE,να μπορέσει οποιοσδήποτε να γράψει πάνω σε αυτες.
Την ίδια χρονία προκύπτει μία ειλικρινής γνωριμία με τον Ανδρείκελο (Δημήτρης Κουντούρης), μέλος
των Αποκάλυψις που έιχε ως αποτέλεσμα την συμμετοχή στην συλλογή του "Παλίρροιες των Χρόνων" με το
κομμάτι "Για οσα εκριναν τα μάτια" σε στίχους-ερμηνεία Dust Rhymes και παραγωγή δική του.
Φτάνοντας στο τέλος του 2008 με μία δουλειά που αποτελείται από 11 κομμάτια ομόνυμη του καιρού που
είναι γεμάτος από πολιτικές ταραχές, κρίσεις οικονομικές και σχεδόν ανύπαρκτες προσωπικές σχέσεις,
με τιτλο..."Στον καιρο των Ζητιάνων". Τέταρη πρωσοπική δουλειά του σχήματος, με συμμετοχές φίλων, αφιερωμένη σε όσους έμειναν σε όσους
έφυγαν, σε όλα τα παιδιά σε κάθε γειτονιά που εκφράζονται με οποιοδήποτε στοιχείο του hiphop και
στην οικογένεια της Κρήτης που παραμένη δεμένη.
Ο δίσκος είναι ήδη διαθέσιμος στο διαδίκτυο και έχει ολοκληρωθεί η κοπή
των αντιτυπων για τη διανομή εντός και εκτός του νησιού.
Επέται συνέχεια εντός του 2009 με τον δίσκο Αβάπτιστων Λύκών..

ΛΙΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ FFC


FF.C
Καταγωγή Βύρωνας, Αθήνα
Είδος μουσικής hip-hop
Δισκογραφική Polygram
Universal
Ήχοτρον
Χρόνια εν ενεργεία 1987-2005
Μέλη
Δημήτρης Πετσούκης
Θωμάς Πυτικάκης
Κώστας Κουρμένταλας
Θοδωρής Σαρτζετάκης (1996-1998)

Οι FF.C, ή αλλιώς Fortified Concept, ήταν ένα δημοφιλές ελληνικό hip-hop συγκρότημα, πρόκειται μάλιστα για το πρώτο ελληνικό hip-hop σχήμα, έχοντας ιδρυθεί το 1987. Αποτελούταν από το ιδρυτικό μέλος, hip-hop παραγωγό, Δημήτρη Πετσούκη (γνωστός και ως Σκηνοθέτης), τον MC Κώστα Κουρμένταλα (γνωστός και ως Ρυθμοδαμαστής) και τον DJ Θωμά Πυτικάκη (γνωστός και ως DJ Everlast). Το 2005, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου τους δίσκου Αντιληψίες συνείδησης το συγκρότημα διαλύθηκε καθώς ο Κώστας Κουρμένταλας αποχώρησε από τους FF.C και τα μουσικά πράγματα γενικότερα. Μετά τους FF.C, ο Δημήτρης Πετσούκης και ο Θωμάς Πυτικάκης, μαζί με τους Μυστήριο, Έκπτωτο Άγιο και Παράξενο σχημάτισαν το συγκρότημα Αντίξοες Παραγωγές

Δισκογραφία

* Σκληροί καιροί (Ανεξάρτητη παραγωγή, 1993)
* Σ' άλλη διάσταση (Polygram, 1997)
* Η απειλή (Polygram, 1998)
* Οχυρωμένη αντίληψη (Universal, 2000)
* Υπ' όψιν (Universal, 2002)
* Κλασσικά ηχογραφημένα (Ήχοτρον, 2004)
* Αντιληψίες συνείδησης (Ήχοτρον, 2005)

mini biografia apo psyxodrama 07

3.30 (kshmerwmata sxedon)shmera isws na einai kai apo ta kalutera bradia pou exw zhsei pote..trelh empeiria....shmera loipon ka8isa kai milhsa me ton dp8 sto msn kai mou eipe periliptika to story twn psyxodrama 07(gia polous mporei na fanei xazo alla sta matia mou einai kati to diaforetiko)..dn tha peiraksw tipota apo oti mou eipe tha kanw ena aplo copy paste kai tha to postarw...giati to authentiko exei allh aksia apo to peiragmeno...elpizw na to apolausete oso to apolausa kai egw *ANTH*

Λοιπόν, η φάση ξεκίνησε πριν από περίπου 10-11 χρόνια, στη Ρόδο. Τότε ήμασταν μία παρέα που αριθμούσε στα 10+ άτομα. Βάφαμε σαν crew, εν ονόματι bfs/237 crew. Εκείνη λοιπόν ακριβώς την εποχή, καθότι όλο το 237 crew πιτσιρίκια πορωμένα με το rap και γενικότερα με τη hiphop κουλτούρα.. Τέσσερα άτομα από εμάς, ο wzi1(που ήταν και ο 1οs writer των 237),ο Δ.Π.Θ.(εγώ),ο Αλλοπρόσαλλος, και ο dj dead(R.I.P.),νιώσαμε την ανάγκη να εκφραστούμε άμεσα κι εμείς μέσα από το rap. Έτσι ξεκινήσαμε να γράφουμε τις πρώτες ρίμες εγώ με τον Αλλοπρόσαλλο και στο θέμα ήχος, production, scratching (όσο ήταν αυτό εφικτό με τις ανύπαρκτες γνώσεις που είχαμε το 98 στο νησί όπου δεν υπήρχε καθόλου σκηνή, δεν υπήρχαν παλιοί-ή τέλος πάντων κάποιοι που το κατείχαν ώστε να δώσουν ώθηση σ' αυτό που κάναμε), εν ολίγης ξεκινήσαμε στα τυφλά με μόνο κίνητρο τις επιρροές μας από την ξένη σκηνή και φυσικά με τη φαντασία μας. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε και όχι με το όνομα Ψυχόδραμα, βασικά ήμασταν απλώς οι 237.
Ένα μάτσο πιτσιρίκια που βγαίναμε για βάψιμο οπότε υπήρχε χρόνος και χρήμα, και κάποιοι από το crew απλά γράφαμε και ρίμες εκπροσωπώντας την όλη παρέα .
Χωθήκαμε σε κάποια σχολικά events (τότε ήταν και εποχή καταλήψεων θυμάμαι) και στη συνέχεια 1-2 lives που στήσαμε μονοί μας. Ε κάπου εκεί σε ένα ας πούμε festival εναλλακτικής σκηνής που είχε γίνει ένα καλοκαίρι στο νησί περίπου ένα χρόνο αφού είχαμε ξεκινήσει να γράφουμε τα πρώτα μας raps, συναντήσαμε ένα άλλο σχήμα (ασταμάτητο ρεύμα λέγονταν) και αποτελούνταν από 2 mc’s. Ο ένας έκτων οποίων ήταν ο τότε "Σχιζοφρενής", σήμερα "Άγνωστος Χ". Ε από το soundcheck ακόμα, και πριν καν μιλήσουμε με τα παιδιά του group εκείνου, μίλησαν τα βλέμματα. Όλοι βασικά σκεφτήκαμε το ίδιο πράγμα για τον Γιώργο(αχ). Αυτός είναι δικός μας, έχει κάτι που είναι απίστευτα οικείο σ’ εμάς. Έτσι για να μην τα πολυλογώ, επειδή και ο Γιώργος όπως φάνηκε ένιωθε το ίδιο ακριβώς, λίγες μέρες μετά τα βάλαμε κάτω και χωθήκαμε ανασυντάσωντας το σχήμα. Άρχισε να γίνεται πιο σοβαρή υπόθεση κατά καιρούς, και αλλά μέλη των 237 έγραψαν στίχους και κουπλέ τα οποία όπως άλλωστε και των υπόλοιπων δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ γιατί τότε δεν είχαμε χώρο ούτε μέσα για να γράψουμε. Μόνο έναν εξοπλισμό για live εμφανίσεις είχαμε. Σύντομα είμαστε οι ψυχόδραμα .Το όνομα έμπνευση του Κυριάκου (Αλλοπρόσαλλου) και κάπως έτσι ξεκίνησε το Ψυχόδραμα.
Έπειτα, ένας πολύ καλός φίλος που τότε έγραφε στους "βομβιστές συνείδησης", μαζί με το Λεωνίδα, ήταν ο Άυλος. Με τον Γιωργάκη τον Άυλο επίσης, όπως συνέβη και με τον αχ, κερδίσαμε ο ένας τον άλλο πρώτα σαν παρέα -σαν φίλοι κι έπειτα σαν μουσικοί - σαν mc’s ας πούμε. Είχαμε πολλά κοινά πράγματα που αγαπούσαμε και πάνω απ’ όλα τη μουσική.
Έτσι, κι ο Άυλος ακολούθησε κι αυτός τη μοίρα του σ’ αυτό που ονομαστικέ Ψυχόδραμα. Ακολούθησε ο Παναγιώτης ο Ταυτισμένος Λάθος οποίος τότε έγραφε raps με τον Αποστόλη, που σήμερα χώνει στους demon state. Τότε λεγόταν Σανατόριο το σχήμα τους και βασικά ήταν ο Πάνος και ο Αποστόλης, δύο πολύ χαρισματικά παιδιά στο ράπισμα, που στην ουσία επειδή είναι και αδερφός του Αλλοπρόσαλλου κινούνταν στο ίδιο σπίτι όπου αράζαμε κι εμείς σαν Ψυχόδραμα, . εκεί που ηχογραφούσαμε και φτιάχναμε μουσική, στο σπίτι του Αλλοπρόσαλλου στην Ηλιούπολη. Κάπως έτσι και ο Τα. Λα. αποφάσισε πως επρόκειτο για οικογενειακή υπόθεση αφού γενικά όλοι μας γνωριστήκαμε σε μία ηλικία που μπορείς να πεις πως μεγαλώσαμε όλοι μαζί σαν μία οικογένεια με αγάπη για τη μουσική και αγάπη ο ένας για τον άλλο, πάντα αδέρφια.
Καμιά φορά όμως η ζωή είναι άδικη και η αδικία στη προκειμένη περίπτωση ήταν ο θάνατός του αδερφού μας του Δημήτρη-dj dead-, γεγονός που φυσικά επιρρέασε και εξ’ ολοκλήρου τον τρόπο που βλέπαμε ως τότε τον κόσμο. Άλλαξε τον τρόπο σκέψης και επιρρέασε σαφώς και τη μουσική μας, μετά από κάποια χρόνια, και αφού πλέων είχαμε κατασταλάξει σα σχήμα, έπειτα από αρκετό πειραματισμό κι έχοντας δημιουργήσει το δικό μας αποκλειστικό ήχο-που ήταν και η πρώτη φορά που κάποιος χρησιμοποίησε το Abstract στοιχείο στο ελληνικό rap-.Μετά από κάποια χρόνια λοιπόν, ο Γιώργος (αχ) κι εγώ (Δ.Π.Θ.) έτυχε να σπουδάζουμε κι οι δύο μας στο νησί της Κρήτης, όπου κάναμε πολλούς καλούς και καρδιακούς φίλους. Εκεί γνωρίσαμε το Γιάννη(Β-digital). Τα ρέστα μου περιττά τα λόγια, το θέμα πάντα με εμάς ήταν η παρέα, άμα τα βρίσκαμε με κάποιον άνθρωπό και καταλαβαινόμασταν όλα τα αλλά ερχόντουσαν από μόνα τους.
Και βέβαια ο Β-digital πέραν από παλικάρι, διαμάντι και ψυχάρα είναι και πολύ έμπειρος παραγωγός, με άποψη στη μουσική. Και πολύ καλός dj. Αποφασίσαμε λοιπόν πως ήταν κι αυτός ένα ακόμα κομμάτι του pazzle, όπως κι όλοι οι υπόλοιποι από εμάς ξεχωριστά ο καθένας.
Λίγο πριν πεθάνει ο dj-dead σαν μουσικό σχήμα(αυτοί που έγραφαν ενεργά και συμμετείχαν σε ότι κομμάτι κάναμε),οι Ψυχόδραμα απαριθμούσαν στα 7 άτομα. Δ.Π.Θ., Αλλοπρόσαλλος, Άγνωστος Χειμώνας, Ταυτισμένος Λάθος,Άϋλος,Ασύμφορος Όρος, Dj Dead. Προς τιμή λοιπόν του Δημήτρη, κολλήσαμε τον αριθμό 7 στο τέλος του Ψυχόδραμα κι έγινε Ψυχόδραμα 07.
Από ‘κει και πέρα αυτά είναι τα πρόσωπα που γνωρίζει ο κόσμος.
Αλλά από την εποχή των 237, Ψυχόδραμα έχουν εκπροσωπήσει κι αλλά πολλά αδέρφια από το crew του 98, όπως ο αδερφός μας ο Fabrice, ο Messiah ή ο Wzi-1 και γενικότερα άνθρωποι που δεν έγραφαν ρίμες απαραίτητα ή έφτιαχναν κομμάτια, αλλά άνθρωποι που έκρυβαν μεγάλη αγάπη για τη rap μουσική και κατ’ επέκταση για τη μουσική μας (Ψυχόδραμα 07), άνθρωποι όπως ο Juda, ο Skarlo, ο Minakos κι άλλοι πολλοί που μας στηρίζουν. Έκλαψαν μαζί μας, χαρήκαν μαζί μας, τραγούδησαν μαζί μας τους στίχους που κάποιοι από εμάς γράψαμε, γιατί ήταν εκεί όταν τους γράφαμε. Μαζί τα κάναμε όλα, έτσι λοιπόν κοιτάω πίσω και βλέπω πως οι Ψυχόδραμα07 δεν είναι ένα rap σχήμα, αλλά μία ομάδα ανθρώπων, ένας κύκλος, μία παρέα που πάλεψαν μαζί στα δύσκολα κι ακόμα είμαστε μαζί στηρίζοντας ο ένας τον άλλο.
Το πιο πρόσφατο πρόσωπο που εμφανίστηκε στο ψυχόδραμα σανίδι μας είναι ο Άψινθος από τους κόκκινο ξημέρωμα και που όπως κι όλοι οι υπόλοιποι είναι κλασικό 07 κουρέλι κι εκπροσωπεί ότι εκπροσωπούμε και εκπροσωπούμε ό,τι εκπροσωπεί. Τι άλλο θα μπορούσε να είναι παρά Ψυχόδραμα.
oso pio sunoptika mporousa sta eipase efxaristw

auto htan loipon ena mikro apospasma apo ton dp8 gurw apo to ksekinima twn psyxodrama!!!prin ton apoxairetisw kai tou pw ena megalo thx gia ton xrono tou mazi mou mou eipe auto "k safws uparxoun polla shmantika pragmata pou den anafer8hkan gia na xoume pantote kati na leme"
auta loipon kai apo mena elpizw na sas arese opws arese kai se mena REspect *aNti*
Ράπερ, graffiti writer, Dj και breaker δεν γίνεσαι σε 3-6 μήνες αλλά σε πολλά χρόνια.